CARA ROOT LENOVO A880 DAN INSTALL SUPERSU

Anda Disarankan Fahami Dahulu Maksud Root. Sila Klik Sini Untuk Sesi Pemahaman

TOOLS
1 - Vroot English
2 - SuperSu 2.01
3 - Recovery2 Img
4 - Usb Driver

STEP 1
- Dengan menggunakan komputer, Download Usb Driver, Extractkan ( guna winrar ) dan Install Lenovo Usb Driver 1.08 kat komputer. Run as Administrator jika Windows 7

STEP 2
- Kemudian, download Vroot English ( jgn guna browser chrome sbb nanti dia detect sbg virus ) dan install software tersebut kat komputer. Jalankan program tersebut.









STEP 3
- Sila tick dahulu menu Usb Debugging ( dalam setting > developer option ) . Kemudian  cucuk phone anda ke komputer dan tunggu sehingga software tersebut detect phone anda sepenuhnya. ( rujuk gambar di bawah )









STEP 4
- Klik  Button Root ( butang hijau  )

STEP 5
- Setelah selesai, telefon anda akan restart secara automatik. Anda dah boleh cabut phone waktu ni. Dan anda boleh close program vroot tersebut. ( anda akan jumpa software bernama " KINGUSER " dalam phone anda.









STEP 6
- Download file Recovery2.img dan pastikan file ini diletakkan di dalam internal storage phone. Bukannya dalam memory card ( Kalau download guna phone, file ini akan berada dalam folder download. So keluarkan dari folder download dan letakkan di luar )

STEP 7
- Download file Supersu 2.01 ( xperlu extract ) dan pastikan file ini diletakkan di dalam external storage (memory card)

STEP 8
- Download pula Software " Mobile Uncle Tools " Dari Playstore
- Start Software Mobile Uncle Tools dan tekan " GRANT atau ALLOW "

STEP 9
- Klik menu Recovery Update


STEP 10 - Klik Recovery2.Img


STEP 11 - Klik Ok


STEP 12 - Klik Ok


STEP 13
- Nanti dia akan keluar menu seperti di bawah










STEP 14
- Ikut arahan seperti di bawah ( guna button volume utk turun dan naik / button power untuk enter )
1- install zip from sd card
2- choose zip from sd card
3- update supersu-v2.01.zip
4- yes-----install update supersu v2.01 zip
5- proses tidak begitu lama. jika sudah selesai atau complete,
6- go back
7- reboot system now

- Sekarang Kinguser dah bertukar menjadi Supersu. So tahniah, anda berjaya melalui proses root yg nampak susah, tapi amat mudah sebenarnya. Anda kini mempunyai root access daripada Supersu.


Untuk Sebarang Pertanyaan Dan Respon Pantas, Sila Pergi Ke :
Group A880 - Klik Sini
Like My Page - Klik Sini

Keywords : How To Root Lenovo A880

204 comments :

  1. terbaik...memang kalau ikut steps ni success.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam bro Pyan..blh bg no phone x?sng nak minta tunjuk ajar...

      Delete
    2. stil kurang faham.. msg my email slash042011@gmail.com... pls bro pyan...

      Delete
    3. Still give me the link to download vroot

      Delete
  2. vroot ni leh gune utk android model lain x selain lenovo....................

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Yes...just go ahead.. It will work esp. if ur device use MTK chipset... This can root almost all chinese smartfon

      Delete
  4. apps dlm memory phone akan hilang tak?

    ReplyDelete
  5. kenapa anti virus detect trojan kt vroot?

    ReplyDelete
  6. ad maslah dia mcm x detecd divider saya

    ReplyDelete
  7. dh tkn connect tapi dia x klur mcm x dpt detecd saya pakai phone ap tapi saya pakai phone a880 lenovo

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk kat option ->developer option -> usb debugging.
      selesai.

      Delete
    2. kasi terang sikit step dia gi mana????

      Delete
    3. kat mana fone ke kat computer ?????

      Delete
    4. phone setting>Developers Option>usb debugging

      Delete
  8. izzudin. apps xkan hilang kalau root
    firdaus. disable antivirus plz.
    afifi. sy xpaham masalah anda
    afifi. turn on usb debugging

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sy nk tnye knp bila sy connect usb kt fon then smbung ke pc dia xleh detect erk.. mhon pnjelasan... terima kasih..

      Delete
  9. kalo da jd supersu tu nk klik bley x??

    ReplyDelete
  10. hi, dekat mana nk cari file " recoveryImg2 " dan " SuperSu Update "

    ReplyDelete
  11. STEP 7 - Copy file " recoveryImg2 " dan " SuperSu Update " Ke Dalam Memory Card Anda. ( boleh buat dengan cara cucuk phone ke komputer dan " Turn On Usb Storage " (nak copy dari mana?) TQ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna file manager je utk copy paste ke mana2 lokasi. sy dah buat pembetulan semula posting sy. tq

      Delete
  12. mcm mane nk buat ek? driver download error

    ReplyDelete
  13. macam mane nk buang application cina lepas guna vroot neh?

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. maaf bz skit. xsempat reply comment. esok sy update download link dan tutorial

    ReplyDelete
  16. ok thanks bro. lg 1 kenapa A880 neh x boleh nk notification sound utk certain apps? system update pun x boleh guna kn?

    ReplyDelete
  17. notification sound xpernah nampak masalah lg. boleh bg contoh apps yg problem tu? boleh sy tlg test. dan system update mmg tidak berfungsi. ada baiknya juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. contoh apps yg x boleh tweeter, livescore addict n gmail. tukar notification sound tuh boleh. tp bila notification masuk still lg dia guna default notification.

      Delete
    2. Ni rom problem. Mmg xde version yg masih stabil di bahagian notification

      Delete
    3. Ni rom problem. Mmg xde version yg masih stabil di bahagian notification

      Delete
    4. aku punya pon bemasalh bab ni..perlu bt blk ke flash?smua keluar bunyi yg sama je..ding..adess s020 cm ni..up g s027 pon cmgini..tension

      Delete
  18. terima kasih sngt membantu... tp masalah saya, picture yg diambil auto save dlm sdcar. dan bila open..pic xboleh tengok.. dan bila save dalam memory phone ok je.. masalah ape year.. tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin viewer kamu problem. kalau dlm setting - storage - tick memory card ( maknanya seme gambar atau video akan auto save ke memory card )

      Delete
  19. ade x cara untuk kecikkan menu taskbar? ade orang ckp boleh kecikkn jd mcm xperia z. hehehe. kalau ade mintak tolong ajar ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh terus tanya dalam group lenovo a880 user malaysia
      https://www.facebook.com/groups/633997080013927/

      Delete
  20. 1- install zip from sd card
    2- choose zip from sd card
    3- update supersu-v1.93.zip

    mcm mner nak buat eh?????
    sorry newbies

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepatutnya rrc club akan jumpa menu tu kalau ikot step bermula dari mobile uncle tools

      Delete
  21. setiap kali install part yg pling last. dia jadi installation aborted. tolong. :((

    ReplyDelete
    Replies
    1. part mana?? https://www.facebook.com/groups/633997080013927/

      Delete
  22. Kenape sampai step 14 je..??lpas to xdpat detect sim

    ReplyDelete
  23. Kenape sampai step 14 je..??lpas to xdpat detect sim

    ReplyDelete
  24. Dah follow step 1-5 dah siap, tp bila nk buat step 6 xleh...
    Sorry! This device does not have proper root access.

    Camne nk buat ye?
    Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. phone kena root dulu. boleh follow tutorial root sy yg ada dlm blog ni juga

      Delete
    2. x dpt detect simkad nie...knp??

      Delete
  25. Mobile uncle tools tu,mana nak cari yang sebiji mcm dlm gmbr tu? kat playstore x jumpa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk A680 boleh guna apa ye? da cari tapi x jumpa la.

      Delete
    2. mmg mobile uncle tools ada dlm playstore

      Delete
    3. Tau x camner nk update fb kt lenovo a889.. dia x detect kt playsote

      Delete
  26. Ada masalah kah klo kinguser tu xtkr pi superuser bap saya pnya hp xdpt tukar owh

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk sini utk tanya jawapan yg lebih details https://www.facebook.com/groups/633997080013927/

      Delete
  27. Replies
    1. guna vroot jika phone anda ada root kinguser. kalau supersu, boleh unroot dari menu supersu tu sendiri

      Delete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. bro.. first sy pakai vroot root tp SU x bleh guna , ikut step yg u ajar tu betul dah bleh pakai root , thanks your so much !!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome. tp masih ada user yg sangkut. kekekeke.

      Delete
  30. sangkut step 12.....xjmp pun recovery tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pastikan file tu bernama recovery2.img dan berada dlm internal memory ( sdcard )

      Delete
  31. ok tangan gatal nak root..alhamdulillah jadi.kui2

    ReplyDelete
    Replies
    1. good. tapi makesure ada 1 je software root dlm phone tu. jika follow tutorial ni, hanya akan ada SUPERSU je selepas abis semua step.

      Delete
  32. nape...kamera depan 880s mcm kabur sket..tak sama ngan camera belakang yang lebih jelas..nak tahu adakah sebab seting yang salah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tentu depan kabur sbb hanya VGA. belakang dah tentu mantap sbb guna 5 megapixel

      Delete
  33. nak tanya.. kalu nak buang tulisan cina kat contact macam mana..
    dia kluar kat bahagian "unkwon city"
    model lenovo A880

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://ctscomputer.blogspot.com/2014/04/cara-buang-tulisan-cina-dari-lenovo-a880.html

      Delete
  34. Replies
    1. driver kasi install dan tick kat usb debugging dlm setting

      Delete
  35. Bila click recovery update, xde pun file recovery2.img. Saya dah cuba simpan di external dan internal tp masih x berjaya gak. Macamana nak buat ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  36. A889 blh guna cara sama x

    ReplyDelete
    Replies
    1. berjaya tetapi tak boleh override kinguser dgn supersu.. system akan update OS dan unroot.

      Delete
  37. lepas step 14 xdapat detect sim

    ReplyDelete
  38. dah debugging usb masih x boleh vroot masih x blh detect

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalah sama kawan hadap... Da tick kat usb debugging still xdetect... TOLONG!!!!!

      Delete
  39. as salam...klw biarkan je kinguser tnpa mnukar p supersu, xde pape ke?..ape pbezaan kinguser dgn supersu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau beli phone, dlm dah ada supersu tapi xberfungsi. step aku ni utk bg supersu tu berfungsi tapi perlukan kinguser sbb pembantu dahulu. kalau ko follow step smpai abis, kinguser akan hilang secara automatik

      Delete
  40. salam bro. lepas click okay reboot tu recovery mode tu. dia terus charge phone. xkluar pon recovery mode.

    ReplyDelete
    Replies
    1. follow stp betul2. cabut kabel lepas siap guna vroot

      Delete
  41. pada step 14 dia keluar PLEASE ROOT YOUR ANDROID FIRST
    camana tu, kinguser pun tak jumpa.. satu app. tulisan cina adala..
    tolong pening dah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. reroot dan root semula guna vroot. anda sebenarnya gagal dlm proses vroot tu.

      Delete
  42. Vroot saya dah update yang terbaru. saya dah follow step yang saudara ajar. Masalahnya lepas guna mobile uncle dan pilih recovery image dia akan minta reboot. Bila klik ok dia shut down tapi tak reboot dalam recovery mode. sebaliknya terus diam. Bila tekan button dia just boot macam biasa dan masuk ke dalam phone balik

    ReplyDelete
  43. recovery image tu boleh guna untuk lenovo a680 tak?

    ReplyDelete
  44. Replies
    1. belum ada lagi danial. vroot masih lagi menjadi cara utama untuk root a880

      Delete
  45. tkasih bebanyak admin, saya da root a889... x sampai 4 jam beli....

    ReplyDelete
  46. guys ...lenovo A889 pon boley root gune method kat atas ni juga ekk???

    ReplyDelete
  47. my lenovo A889 have been successfully rooted..hehe..thnks a lot guyzz.... urmm nk tnye ckit... apps yg automatic install kat fon tulisan china nih ley x uninstall?? annoying laa

    ReplyDelete
  48. ape yg bestnya root ni? sy bru pkai lenovo a880 ni?

    ReplyDelete
  49. Replies
    1. Umm mkcik just follow instruction kat atas then....successful root your device....

      Delete
  50. Saya nak tau..mcmne nk "move 2 sdcard" utk lenovo a880 ni???...internel dh tggl 980 mb...tolong...

    ReplyDelete
    Replies
    1. move2sd belum ada dlm rom a880. tp sbg alternatif lain, user boleh gunakan app2sd atau folder mount utk dptkan fungsi move2sd. risiko ada.

      Delete
  51. saya dapat superuser dari chaindd yg dah dimasukkan dalam rom, root lama ni banyak tak ngam dengan pelbagai apps. langsung tak boleh run mobileuncle, gravitybox, xposed framework

    ReplyDelete
    Replies
    1. supersu xpernah ada masalah utk grant apps2 seperti yg disebut di atas. hihihi

      Delete
    2. slepas sy vroot, xde pn kinguser, tp ade supeuser.. cmne ye tuan?

      Delete
    3. ya... saya pun sama.. kuar speuser..bukan kinguser.. so camne ni tuan?..huhu...

      Delete
  52. Sy baru beli lenovo a850 plus. Sy lihat Kinguser dh siap ada kt hp tu. Tp bila sy check dgn root checker, result kluar not proper root. Boleh tak sy ikut steps saudara utk tukarkan kinguser kpd supersu ni pd a850 plus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tutorial ni dibuat utk A880 sahaja. Dan juga dah test kat a889. utk model lain, sy xpasti, sbb lain model, lain cara rootnya.

      Delete
    2. usb driver pun x leh nk download

      Delete
    3. Thanks bro.

      Delete
  53. apasal nk download driver,kluar popular screensaver?

    ReplyDelete
  54. hello...jd la...thx for this tutorial..da best bro...keep it up..hehehe...

    ReplyDelete
  55. terbaiklah, thanks bro..

    ReplyDelete
  56. nak tnye process nak rooting mmg lame eh?

    ReplyDelete
  57. Bro..kalo laptop yg latest gune window 8..cmne?kite cari usb driver 1.08 pon xjumpe pon..errr.....

    ReplyDelete
  58. Bro, saya 1st time pakai Lenovo. Mcm mana nak unroot pastu flash official rom? Kalau Samsung salu reset guna triangle away n flash official rom. Lenovo camne ek?

    ReplyDelete
  59. vroot xdpt detect a889 sy..knp ye..

    ReplyDelete
  60. Tolong... Fa tick usb debugging, still xdetect gak... Bantuan2....

    ReplyDelete
  61. kenapa lama sangat dia reboot system lepas flash??

    ReplyDelete
  62. selesai dengan jayanya..tq ya share :)

    ReplyDelete
  63. knape A880 sy x bleh main wechat...ade x cara nk solve...mohon sgt...

    ReplyDelete
  64. step 7.. lepas download supersu letak dalam phone memory x boleh ke?

    ReplyDelete
  65. klo proses root gagal..tpon bole on x?

    ReplyDelete
  66. boss macam ne nak root a680?

    ReplyDelete
  67. kenape supersu sy xleh bkak????

    ReplyDelete
  68. sy pkai a880 tp nk root xdetect pn kat lektop.cmane ni???

    ReplyDelete
  69. knape dye suh root androit plak

    ReplyDelete
  70. please root your Android frist..dye klua cm 2 lpas step 11???
    cmane nk bwt ye.
    tlg bantu sy..Pleaseeee..

    ReplyDelete
  71. Bos...lenovo AP set boleh root ke?

    ReplyDelete
  72. kalau download supersu dari link lain boleh x bos??

    ReplyDelete
  73. alhamdulilah...saya sudah berjaya anda bila lagi...hahaha

    ReplyDelete
  74. Ble da root mmg xde eyhh developer option..sy nk gna enable mock up cari tp xjmpa...

    ReplyDelete
  75. Bro..
    Xbleh download file STEP 7
    - Download file Supersu 1.94

    "Restricted Content
    This file is no longer available. For additional information contact Dropbox Support. "

    ReplyDelete
  76. sy juga alami masalah yang sama

    ReplyDelete
  77. Bila sampai step 13 dia tak jadi cam tu pon...dia jadi warne putih...pastu recovery menu x leh bukak -_-

    ReplyDelete
  78. ape tujuan root ni?

    ReplyDelete
  79. plez tunjuk ajar.. :)

    ReplyDelete
  80. dah ikot aturan tapi bila update super su hanset jadi unroot

    ReplyDelete
  81. salam,..bleh buat utk lenovo model lain x ni?

    ReplyDelete
  82. Salam bro . Tau tak cara nak root lenovo s650 version 4.4.2 kitkat ? Lepas aku update OTA ,phone automatik unroot . nak root balik guna vroot tapi takde permission lah . macam² application dah aku cuba .tolong ye.

    ReplyDelete
  83. mcm ni bgy yg x brjaye.sy bru brjaye root lenovo a889 dan tukar font.mmg mcm note3 lah gempak giler.korg bleh download usb driver,vrootEng n supersu dari lmn web lain.just google je.n ikot step2 kt ats.insyaalh.hehe.

    ReplyDelete
  84. Knape lps vroot tu dlm phone xde kinguser pun.yg ade superuser je??

    ReplyDelete
  85. salam,
    nak tau cara root lenovo a880 menggunakan mobile phone

    ReplyDelete
  86. link utk supersu dah takde tuan leh tlg update

    ReplyDelete
  87. Salam Tuan, saya nak. selepas success ROOT. aplikasi MobileUncle Tools boleh dibuang atau tidak sekiranya tak nak? dan Program apa lagi yang boleh dibuang tanpa ada effect(merosakkan)hp? Tq Tuan.

    ReplyDelete
  88. Cara Dan tools ni boleh diguna pads Lenovo s939 take ?? Reply!!

    ReplyDelete
  89. salam...
    tq sbb tutorial yg dberi...ianya mmbantu n mslh pn dh selesai mmbuang app cina yg merapu2 tu...

    ReplyDelete
  90. salam tuan. mcm mana nak dapatkan permission utk root s650? tak boleh rootlah, no permission.

    ReplyDelete
  91. sim card xdetect!!!!!!...tolong

    ReplyDelete
  92. a889 pun guna cara yang sama ker ?

    ReplyDelete
  93. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  94. root dah settle..superSU dah boleh pakai..tapi sim tak detect..macam mana? tolong

    ReplyDelete
  95. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  96. terima kasih tuan. sangat membantu! teruskan berkongsi tips bermanfaat. :) :)
    ps: bagi yg tak berjaya tu, sila follow betul2 step yang diajar. jangan silap satu step pun.

    ReplyDelete
  97. kenapa step2 saya tak boleh?

    ReplyDelete
  98. Salam..sy dh root..tp sim card xbleh detect..ada cara ke nk bg detect sim card..

    ReplyDelete
  99. hello bro. nak tanye kalau enter nak gune butten power,x off ker phone????

    ReplyDelete
  100. salam abg pyan..klau fon tu dh root tp sy format plak lps 2,adakah fon sy masih dlm keadaan root??

    ReplyDelete
  101. simkad x dpt dtct jgak �� tlg sya

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro.. ko pnye simcard dah betulkan?? aku pn da masalah sama.. mcm mne nak buat?tq

      Delete
    2. sy pom same la...xdpt detect sim sy

      Delete
  102. sampai step14 dia terus reboot cam biasa x kuar ape ape. pastu terus x leh detect sim card.

    ReplyDelete
  103. smpai step 13 dah tak jadi. kemudian sim card xboleh detect?? Macam mana nak buat? mintak tolong sape yg tahu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pom mslh yg same sim x detect...so, awk bt mcm mne???

      Delete
  104. Assalam..nk tnya skit...cm mna nk both animation yg asal...user lenovo a880

    ReplyDelete
  105. nak tanya la..mcm mana nak dptkan file recovery2.img tu?

    ReplyDelete
  106. tumpang tnya.. sy wt root kat lenovo a889 jdi tp simkad xdetect npa ye?? nk bt mcm mne?? blh tlng x??

    ReplyDelete
  107. tumpang tnye, ade x update utk superSU 2.16 (latest) sbb xleh update su binary.. hp akn jd unroot ble try nk install su binary..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa macamana, saya pun menghadapi masalah sama.

      Delete
  108. kp x detect sim nie??

    ReplyDelete
  109. boleh tolong saya x? kenapa setiap kali saya nak buat system update x boleh? dia selalu keluar Unfortunately, setting has stopped. ada penyelesaian x?

    ReplyDelete
  110. im a girl's user. follow step by step happynya lenovo 1880 dah ok!! tq mr.blogger. thanks a lot provide useful link utk buang tulisan cina tu. yeyyy

    ReplyDelete
  111. dh download usb driver kt link tu..tapi x bley install pn..
    baru step 1 dah sangkut :(

    ReplyDelete
  112. geng, Vroot english kat step 2 asal takleh geng? pencerahan

    ReplyDelete
  113. Bos semua fon ienovo bole root dgn pasang supersu x

    ReplyDelete
  114. asal #supersu dlm fon tetibe hilang?

    ReplyDelete
  115. lepas root tak boleh nak sign in play store..cmne nk solve ye??..mnta pncerahan

    ReplyDelete
  116. Saya dah dapat supersu, then dia suruh update su binary, macamana ye?? Saya tekan normal, installation failed. Kalau pakai CWM / apetah, macamana? Boleh tunjuk ajar tak

    ReplyDelete
  117. salam bro...saya punya wifi ni kenapa?....dah connect..dapat guna 5 min..lepas tu x jalan dah..padahal tengah connect...line full...kwn2 guna ok...bila saya guna play youtube 5 min lepas tu video stop...

    ReplyDelete
  118. Salam. Nk tny. Mcm mne nk extractkan gune winrar? Please reply.

    ReplyDelete
  119. Phone sy dh connected kat vroot tu tapi root permission checking tu lama sangat smpai sekarang tak siap2 lagi. Tolonggg

    ReplyDelete
  120. Utk smartphone s920 boleh guna cra ni ke?.

    ReplyDelete
  121. salam, saya x dapat download vroot english..macam mana ye?

    ReplyDelete
  122. knp fon sy not properly root..dah puas bwt..root tnpa pc & dgn pc tetap x jd.. :(

    ReplyDelete
  123. knp fon sy not properly root..dah puas bwt..root tnpa pc & dgn pc..tetap x jadi.. :(

    ReplyDelete
  124. nak tanya kenapa ada keluar notis "Can't connect to the camera"
    bila klik camera A880? apa masalahnya ye?

    ReplyDelete
  125. Salam.. Sape blh tlg rootkan lenovo a889..

    ReplyDelete