APA ITU ROOT ( ANDROID SMARTPHONE )


INFO SIMPLE TENTANG ROOT
AWAS !! WALAUPUN NAMPAK MUDAH DAN PENTING, ANDA DINASIHATKAN AGAR MEMPELAJARI SEDIKIT ILMU ASAS ANDROID DAN BAIK BURUK SETIAP PERISIAN.
ROOT TIDAK MENGHILANGKAN DATA2 ANDA DAN ROOT JUGA TIDAK MEMBUAT PHONE ANDA MENJADI SEMAKIN LAJU DAN MANTAP 

ROOT
Bermaksud membuka pintu sistem operasi / membina jambatan untuk berhubung ke ruangan sistem.

Telefon yg belum root digelar telefon standard. Di mana anda tidak dibenarkan untuk membuang software2 tertentu yg kilang dah letakkan. Kadang2 software tu tak penting dan tidak pun digunakan oleh anda tetapi anda tak boleh nak buang kerana anda tidak mempunyai hak dan kebenaran untuk berbuat demikian.

KENAPA PERLU ROOT
Agar kita mempunyai kuasa sepenuhnya untuk menambah, membuang atau mengubahsuai phone kita.
Jika anda perasan, saiz storage internal anda tidak sama dengan saiz yang ditulis pada kotak ataupun iklan. Contohnya phone tersebut diiklankan dengan saiz internal sebesar 4gb tetapi bila kita tengok baki saiz selepas kita beli, ianya sudah berkurangan bukan? ( iklan tulis 4gb, tp lepas beli, baki cuma ada 2gb ) Ini kerana sebahagian saiz asal tersebut telah digunakan oleh kilang untuk letak sistem operasi dan software mereka. Kadang2 software mereka tu bukan kita guna pun. So mustahil kita boleh buang kesemuanya tanpa root dahulu phone tu. Itulah gunanya root. 

KELEBIHAN ROOT ( perlukan juga ilmu dan kemahiran asas android )
Anda boleh buang software2 dari kilang yang anda xsuka tu dan jimatkan penggunaan ram.
Anda boleh install semua software2 kelengkapan utk kerja2 ubahsuai phone anda.
Anda boleh tukar icon2 atau apa jua perkara yang diperlukan utk mencantikkan rupa sistem phone
Anda boleh menambah prestasi dan membaiki kelemahan2 kecil pada phone anda
Anda boleh buat backup sistem operasi phone anda
Anda boleh flash ( format ) phone anda menggunakan custom rom
Anda mempunyai kuasa penuh terhadap phone anda ( PALING BEST )

KEBURUKAN ROOT
Waranti phone secara automatik akan terbatal
Phone anda akan mengalami masalah sekiranya anda TER buang fail sistem operasi

ANTARA SOFTWARE POPULAR YG DIGUNAKAN SELEPAS ROOT
SuperSu
Root Explorer
Titanium Backup
Rom Manager
Rom Toolbox
Busybox
AdFree
Battery Saver Greenify
Battery Calibration Stat
Daemon Controller
Font Changer
Xposed ( Gravity Box )
Apps2sd

So saya harap pembaca2 sekalian dpt memahami serba sedikit tentang root , baik buruk dan kelebihannya dari artikel ini. Sekian terima kasih





40 comments :

  1. salam..sy nk tnye ade yg ckp klo root fon nt bla brlku kerosakan ibarat fon tu xblh nk buat pe2..klo rosak buang trus..ttbe sy rsa xbrani nk root.emm

    ReplyDelete
  2. teruk sgt bunyi tu. xde la teruk sgt camtu sebenarnya. tp apa2 hal, biar lah dibackup dulu rom asal

    ReplyDelete
  3. Salam. Minta izin share ye.

    ReplyDelete
  4. kalau lenovo s930 da update ke kitkat masih boleh root gune ni ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. s930 dah release kitkat. sy cadangkan anda supaya xroot kalau anda tidak mahir berkaitan sistem operasi. makin anda mencuba, makin byk persoalan akan timbul.bila anda fedup, anda xkan rasa seronok la menggunakan smartphone anda :)

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Rujuk artikel berkaitan update/ root lenovo.insyaAllah ade

    ReplyDelete
  7. Slm...zenfone4 sy baru upgrade ke kitkat..root sblum upgrade ke cmne?? Sorry, newbie

    ReplyDelete
  8. Mau taxa lenovo tibe2 mati s930 ape hal?

    ReplyDelete
  9. Mcm mana nk root samsung s5

    ReplyDelete
  10. Huhu..bru brpa hari lepas dah root galaxt tab 3,, root tu saje nak main xmod..pastu x reti nak guna kelebihan yg ada slepas root..

    ReplyDelete
  11. kalau dah root then ada masalah..boleh tak install semula OS baru seperti sebelum root..?

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikom.. ble tnya mcm mna nk guna kn root ni sbb sy ni bru nk blajar.. klau ada sudi ajar kn sy itu pn klau ada yg sudi mngajar..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. download application kingo dari link ni menggunakan PC/Laptop http://www.kingoapp.com/ . mungkin app ni mengambil masa sedikit semasa Phone sedang diroot.saya dh Root telefon Oppo R831L saya.ternya ianya berkesan.. tapi anda perlu menyambung kan telefon kepada PC/Laptop.. Hope berjaya

    ReplyDelete
  15. kalau dh ade root ni...yang suka main game tu.. bole hack game yg kene menggunakan root :) tpi kalau dh hack rase bosan plk main game tu -,-

    ReplyDelete
  16. kalau dh ade root ni...yang suka main game tu.. bole hack game yg kene menggunakan root :) tpi kalau dh hack rase bosan plk main game tu -,-

    ReplyDelete
  17. download application kingo dari link ni menggunakan PC/Laptop http://www.kingoapp.com/ . mungkin app ni mengambil masa sedikit semasa Phone sedang diroot.saya dh Root telefon Oppo R831L saya.ternya ianya berkesan.. tapi anda perlu menyambung kan telefon kepada PC/Laptop.. Hope berjaya

    ReplyDelete
  18. Aku pernah root samsung grand Quattro.. tp lupa nk backup os asal... setelah stahun ..aku factory reset phone aku... jahanam... lansung hilang android n segala driver... mcm ner nk install android semula yer.. usb driver pn xde.. nk connect pc x leh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy mengalami nasib yang sama sekarang.. So macam mana ye nak buat??

      Delete
  19. software paling popular yg digunakan adalah NET CUT FOR ANDROID, hahahaaa...

    ReplyDelete
  20. zenfone 5 boleh root x?

    ReplyDelete
  21. Mohon share share ye

    ReplyDelete
  22. Nice blog.lot of information available in your blog. Keep update information.
    Android Development services!

    ReplyDelete