LENOVO SOFTBRICK HARDBRICK


ARTIKEL INI MENGENAI TELEFON PINTAR !!
Artikel ini adalah umum dan sesuai dibaca oleh setiap golongan dan peringkat umur. Lagi sesuai dibaca jika anda adalah pengguna telefon pintar. Dan perlu diingatkan, anda haruslah berhati kering dan berkepala batu jika ingin mencuba cara2 dan tindakan2 yg tertulis di dalam artikel ini. Jika anda hanyalah seorang yg lemah gemalai dan hanya ingin membaca, silakan kerana ianya percuma. Sy akan membincangkan dahulu menu2 atau bahasa2 yg sering digunakan dalam proses baikpulih sistem smartphone ni.

OS
Singkatan kepada Operating System. Android dan Windows adalah di antara jenis OS yg ada. Setiap komputer dan telefon memerlukan OS untuk hidup. 

RECOVERY
Dalam dunia telefon pintar, recovery juga bermaksud pemulihan. Manusia menggunakan ubat utk pemulihan manakala telefon pintar hanya menggunakan menu untuk proses pemulihan.

STOCK RECOVERY
Menu pemulihan yg disertakan di dalam telefon oleh kilang pengeluar. Menggunakan butang volume untuk membuat turun naik pilihan menu dan butang power sebagai enter

CWM RECOVERY
Singkatan kepada Clock World Mod. Menu pemulihan yg lebih canggih dan lebih banyak fungsinya. Juga masih menggunakan butang volume utk membuat pilihan dan butang power sebagai enter

TWRP RECOVERY
Singkatan kepada TeamWin Projects. Era baru untuk menggantikan CWM. Fungsinya boleh dikatakan hampir sama sahaja kepada CWM. Tp yg menariknya, ia tidak lagi menggunakan butang volume dan power sebaliknya boleh disentuh sahaja di skrin. Mudah dan senang digunakan.

FLASH
Hampir maksudnya dengan install. Tetapi install digunakan untuk memasukkan software ke sistem operasi telefon manakala flash digunakan untuk memasukkan file atau sesuatu data ke sistem operasi telefon. Flash hanya akan berlaku melalui menu recovery xkira lah stock, cwm atau twrp. Jadi bila kita sebut flash, secara automatiknya menu recovery akan terlibat. Kesimpulannya, kalau melibatkan penggunaan recovery, itulah yg digelar Flash.
- Install  ( yg guna ekor apk atau jar spt game dan apps )
- Flash  ( yg guna ekor zip spt custom rom )

ROMS
Rom adalah sistem operasi. 

STOCK ROM
Sistem operasi yg disediakan oleh pihak pengeluar atau kilang. Maknanya sistem operasi asal dan original. Yg xbestnya stock rom ni, semua kandungan dan software2 yg diinstall dari kilang kebanyakannya tidak boleh dibuang atau di uninstall begitu sahaja. Bila banyak software yg kita xminat dan xguna masih berada dlm phone kita, secara automatiknya kira rasa kita xdpt hak dan penguasaan sepenuhnya terhadap telefon sendiri. Dan telefon pun jadi slow dan berat sbb terlalu byk software. Pernah alaminya?? 

CUSTOM ROM
Sistem operasi yg diubahsuai oleh pakar2 mengikut citarasa sendiri ataupun memenuhi permintaan pengguna lain yg inginkan perkara baru dan berbeza. Ramai budak2 yg mahir dan gila smartphone akan terus cari custom rom untuk model telefon masing2 wpun baru sejam beli phone. Tp wpun mereka gila, percayalah kata2 saya bahawa mereka sebenarnya dah buat research dulu sebelum beli model telefon pilihan mereka. Diaorg ni mesti join dulu group2 atau forum2 yg duk bincang pasal model pilihan dia sebelum dia beli phone tu. Admin juga lebih suka gunakan custom rom berbanding stock rom kerana custom rom ni membolehkan kita membuat pengubahsuaian sendiri kalau kita ada kemahiran. Dan ia selalunya lebih stabil dari stock rom. Dalam kemeriahan dan keseronokan guna custom rom, anda kena ingat juga pasal waranti anda yg dah terbatal tu. Kena cari juga cara2 camne nak kembalikan kepada keadaan asal sekiranya mengalami kerosakan dan memerlukan tuntutan waranti.

ROOT
Proses untuk mendapatkan hak dan penguasaan penuh terhadap telefon anda. Waranti telefon akan terbatal sekiranya anda melakukan proses ini. So ada baik dan buruknya. Tp pada pendapat admin, root ni lebih banyak baik dari buruknya. hahahaha. Nak root, kena ada software untuk root. Software paling pemes skrg adalah vroot, framaroot dan kingroot. Tp ingin diingatkan, setiap model telefon, lain caranya dan lain softwarenya. Buat research dulu sebelum nak buat root ni.Admin ada tulis mengenai ROOT dalam artikel2 sebelum ni. cari ye.

BOOT LOOP
Suatu keadaan di mana telefon anda sentiasa restart atau reboot di saat anda ingin hidupkan telefon anda. Dalam bahasa yg selalu digunakan " telefon sy stuck kat logo dan asyik restart". Masalah ini disebabkan oleh kerosakan file pada sistem operasi. Puncanya selalu dikaitkan dengan apa yg anda install seperti font dan xposed. Selalunya masalah ni boleh diselesaikan dalam tempoh yg pendek. Admin bg beberapa cara yg admin selalu guna ye. kalau xjadi, jgn la marah pulak. 

1 - cara pertama adalah cabut bateri. dah cabut bateri, tekan power button tanpa lepas selama 20 saat. pastu masukkan semula bateri dan hidupkan. Saya guna 20 saat kerana komputer juga guna 20 saat utk fully cut kuasa elektrik. cuba cara 2 jika gagal

2 - cara kedua adalah masuk ke menu recovery anda. camne nak masuk? lain model lain caranya. tp selalunya ia hanya menggunakan butang volume dan butang power sahaja. Bila dah masuk menu recovery, anda pilih menu "clear cache" dan "yes delete all cache" dan kemudian restart. cuba cara 3 jika gagal

3 - cara ketiga adalah cara terakhir. cara ini akan memadamkan semua data dan kembalikan os anda kepada asal. Masuk menu recovery, pilih menu "clear data" dan yes "delete all user data" dan restart. Sy amat yakin cara terakhir ni akan membantu anda. 

SOFTBRICK
Suatu keadaan di mana perangainya hampir sama mcm boot loop tadi. Cuma yg ketara, softbrick ni kurang restartnya. Dia selalunya tersangkut kat logo sahaja. Sampai esok pun akan tersangkut sbb OS xboleh nak proses. Cara nak atasinya juga sama seperti di atas.

HARDBRICK
Suatu keadaan di mana telefon anda sukar untuk dihidupkan. Kadang2 keadaannya juga hampir sama macam bootloop dan softbrick. Punca utama keadaan ini berlaku selalunya bila anda tidak menggunakan charger asal ataupun charger yg anda gunakan setiap hari mempunyai kapasiti voltage dan ampere yg berlainan dan tidak sama dengan kemahuan bateri telefon anda. Ketika ini, xbanyak cara yg boleh dibuat. Sbb kemungkinan bukan lagi sistem operasi yg bermasalah sebaliknya hardware seperti memory ic telefon tersebut yang bermasalah. Di bawah ni adalah antara teknik asas jika berdepan masalah hardbrick

1 - cabut bateri dan tekan power button 20 saat
2 - pasang semula bateri dan connect charger
3 - kalau keluar gambar bateri sedang dicas, anda cas la dulu sampai penuh. kalau xkuar gambar bateri sedang dicas, anda biarkan charger terpasang untuk lebih 10jam. ( pastikan charger yg anda guna masa proses ni adalah charger dan kabel yg original. maksudnya yg dtg masa beli phone tu )
4 - sementara menunggu bateri penuh, anda download rom untuk model phone anda tu. xkisah la rom version apa asalkan rom tersebut menggunakan flashtools sebagai alat bantuan. Sy lebih suka gunakan stock rom untuk kes sebegini.
5 - so kalau bateri dah penuh dan file rom pun dah download, anda boleh la mulakan proses flashtools anda tu. selepas proses selesai, sekiranya phone anda masih gagal dibuka, ini bermakna phone anda mempunyai masalah hardware dan perlu di bawa ke kedai untuk dibaiki

jika bateri anda gagal dicas pada langkah 3 di atas, anda perlu cuba connect phone anda ke komputer dan lihat adakah komputer anda dapat berhubung atau detect telefon anda. jika ia detect, anda boleh teruskan langkah seterusnya. jika tidak, anda perlu membawa phone anda ke kedai untuk dibaiki.


So ini sahaja coretan saya untuk kali ini. Mungkin xlengkap, mungkin xpenuhi citarasa anda, mungkin xtepat, mungkin kelaut, tp sy xmarah kalau anda nak berkongsi pendapat dan tegur menegur di ruangan komen. Terima kasih kerana sudi membaca. Semuanya percuma..  :)

66 comments :

Post a Comment