CARA ROOT LENOVO S930 JELLY BEAN 4.2 VROOT

lenovo
Fahami Dahulu Maksud Root. Sila Klik Sini Untuk Proses Pembelajaran
Peralatan Yang Diperlukan :
1 - Komputer
2 - Usb Kabel @ Kabel Pengecas
3 - Driver Usb
4 - Software Vroot

STEP 1
- Masuk setting dan tick menu Usb Debugging ( cari2 sendiri la ye.. )








STEP 2
- Dengan menggunakan komputer, download Usb Driver ( klik sini ). Kemudian extractkan ( sy guna software winrar ). Lepas extract, install lah Lenovo Usb Driver tersebut ( bg pengguna windows 7, sila right klik dan run as administrator untuk install )

STEP 3
- Kemudian download pula software Vroot ( klik sini ) ( jgn guna browser chrome sbb nanti dia detect sbg virus ) dan install di komputer ( bg pengguna windows 7, sila right klik dan run as administrator untuk install )

STEP 4
- Dah selesai install vroot kat komputer, anda boleh la jalankan program tersebut.  ( bg pengguna windows 7, sila right klik dan run as administrator untuk jalankan )

STEP 5
- Selepas program tersebut dah dibuka, anda akan nampak kotak kecik belah bawah kanan yg tertulis "connect device". Maknanya dia nak suruh hubungkan phone ke komputer la. So cucuk la kabel usb ke telefon dan sambungkan ke komputer. ( pastikan kabel kemas dan letak phone atas meja dan jangan disentuh ) dan tunggu sehingga komputer anda detect phone anda sepenuhnya.

STEP 6
- Selepas software tersebut selesai detect phone anda, kotak kecil belah bawah kanan tadi akan tertulis "root". So apa lagi, klik la kotak tertulis ROOT tersebut.

STEP 7
- Lepas selesai proses dia, phone akan automatik restart sendiri. So waktu ni, anda dah boleh la cabut phone anda. Lepas phone dah hidup semula sepenuhnya, anda akan mendapati terdapat satu program baru bernama Kinguser atau Superuser. Itu lah dia program root. Dan ini bermakna anda telahpun berjaya root phone anda. 

p/s : ada sesetengah pengguna hanya menggunakan Superuser sebagai program root manakala ada sesetengah pengguna suka menggunakan Supersu sebagai program root di mana mereka berpendapat Supersu adalah lebih baik dari Superuser. Tapi pada pendapat saya, superuser pun sudah memadai untuk memastikan phone anda dalam kategori phone yg dah ada root access. Sekian

Like Page Saya Jika Tutorial Ini Membantu : klik sini


2 comments :

Post a Comment